gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Gyermeksebész főorvos
Debrecen és Nyíregyháza


angol   román   orosz
BETEGSÉGHATÁROZÓ
Ált. gyermeksebészet Újszülött sebészet Minimal invasiv sebészet Ajak-szájpadhasadék Gyermekurológia

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

Köldöksérv


Hernia umbilicalis, köldöksérv

Meghatározás:
Ha a köldökgyűrű záródása elmarad, akkor születés után köldöksérv keletkezik. A köldökgyűrűn sérvtőmlő (peritoneum) bortással bíró bél türemkedik ki.

Epidemiológia:
Az érett újszülöttek 4-8 %-ában fordul elő.Fiúk és a lányok aránya azonos. A koraszülöttség hajlamosító tényező. 1000 és 1500 g közötti újszülöttek kb 70%-ában észlelhető. Down -kór, congenitalis hypothyerosis, Hurler -kór hajlamosító tényező. Családi halmozóüdás is ismert, de genetikai okai nem tisztázottak.

Patomechanizmus:
A köldökgyűrű tág, ujjbegyet befogad, hasprésre reponálható sérvtartalom észlelhető. A gyermekkori köldöksérv kizáródásra nem hajlamos. Általában panaszokat nem okoz annak ellenére, hogy néha egészen nagy sérvek is kialakulhatnak.

Diagnosztika:
Fizikális vizsgálattal, könnyen megállapítható. A köldökgyürűben tapintható a hasfali defektus, hasprésre, síráskor bél türemkedik ki.

Elkülönítő diagnosztika:
A köldök felett lévő supraumbilicalis sérvtől kell elkülöníteni.Azért, mert az a liena alba sérvekhez tartozik és a köldöksérvvel ellentétben spontán regressióra (gyógyulásra) nem hajlamos.

Kezelés:
A köldöksérv spontán regressiora (gyógyulásra) hajlamos.Tekintettel arra, hogy panaszokat nem okoz, kizáródni nem szokott, korai műtét nem indokolt. A köldöksérvek többsége 3-4 éves korra regrediál. 4 éves kor után ,ha még tapintható a műtét indokolt.
Csecsemőkorban gyakran javasolt ragasztás a regressiot nem gyorsítja, így teljesen felesleges. A supraumbilicalis sérv regresssiora nem hajlamos, ezért a műtéti kezelést halasztani nem célszerü.

Köldöksérv műtét:
Általában inmfraumbilicalis redőben vezetett metszséből körülpreparáljuk a sérvtömlőt, megnyitjuk,reponáljuka sérvtartalmat,zárjuk a peritoneumot. Majd a hasfalat tetőcserép szerint (op. sec Mayo) megkettőzzük. Kisebb sérvek esetén a hasfalat egyszerűen összevarrjuk.