gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Gyermeksebész főorvos
Debrecen és Nyíregyháza


angol   román   orosz
BETEGSÉGHATÁROZÓ
Ált. gyermeksebészet Újszülött sebészet Minimal invasiv sebészet Ajak-szájpadhasadék Gyermekurológia

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

Uretero-vesicalis stenosis

Uretero-vesicalis átmenet szükülete, UV stenosis, UV szűkület

Meghatározás:

Az ureter a hólyagba szájadzásának szakaszán beszükül, vizelet elfolyási akadály keletkezik. A szükükület felett lévő ureterszakasz és a pyelon kitágul a vizeletpangás következtében. Majd a nyomás miatt a veseparenchyma károsodik.

Etiológia:

A primer formák etiologiája nem teljesen tisztázott. Az izomelemek hiánya, beidezési zavar, esetle rekanalizáció zavar ( hasonló a PU stenosisnál leírtakhoz). A secunder forma a hólyagfal vastagodása, hegesedése vagy pl. kismedencei tumor miatt végzett irradiatio okozta hegesedés következtében alakulhat ki.A v. cava mögött futó retrocavalis ureteren a v. cava okozhat szűkületet.

Osztályozás:

A primer elzáródás lehet funkcionális illetve organikus.

Patogenezis, patomechanizmus:

A szűkület miatt a vizelet pang, kiürülni nem tud, a vese tönkre megy. A kettős veseüregrendszer hajlamosító tényező. Gyakran a felső üregrendszerhez tartozó ureter a Weigert-Meyer szabály szerint gyakran ectopiás, és az alsó rendszerhez tartozó ureterhez képest a trigonumtól distalisan nyílik a hólyagba (vagy esetleg hüvelybe, hátsó húgycsőbe). Ha a hólyagba nyílás helyén ennek a szűkült orifitiummal bíró ureternek az intramuralis szakasza cysticusan kitágul ureterocele keletkezik, mely a hólyagba nagy cystaként bedomborodik. Lányoknál a húgycsövön át prolabálhat is, és a szeméremrésben cystosus terimeként megjelenhet. A felső üregrendszerben kialakult pangás károsítja a perencymát így a vese felső pólusa tönkre megy. A képhez gyakran társul az azonos oldali alsó üregrendszerbe történő reflux.

Panaszok, előzmények:

Általában szűrővizsgálatokon derül ki, vagy húgyuti fertőzések kivizsgálása során veszik észre. A lányok szeméremrésébe előreeső ureterocele ritke, de ijesztő.

Célzott vizsgálatok:

Hasi Uh vizsgálaton leírt kettős üregrendszer,ezeknek a tágulata mindenképp további vizsgálatokat indikál. Elsőként cystographiát a reflux kimutatására. Ilyen bonyolut helyzet pontos megítélése céljából mi mindig elvégezzük az urographiát. Így graphicusan ábrázolhatjuk az ureterek lefutását , tágulatát, az UV szakasz szükületét. Az ectopiás beszájadzásra is fény derül és rendszerint kirajzolódik az ureterocele is. Dinamikus és statikus izotópvizsgálatokkal információt kaphatunk a vesék és a vesepólusok egymáshoz viszonyított functiojáról és az arról is, hogy a szűkület funkciónális vagy organikus jellegű.

Kezelés:

Az UV szükület kezelésének célja az elfolyási akadály és az esetleg társuló kettőzött ureter refluxának megszüntetése, a vesefunctio megóvása a cél. Izotóppal funkcionálisnak bizonyuló szűkület esetén műtét nem szükséges, a várakozás megengedett. Organikus szűkület esetében a műtét indokolt.

UV szükület műtéti megoldásai:

A műtéti terv függ az életkortól, a vesefunctiotól,és a problémák kombinációjától. Egyszerű egyoldali szűkület, kettős üregrendszer nélkül, funkcionális szűkület esetén a várakozás, szoros observatio mellett elfogadható. Organicus szűkület esetén, hólyagmegnyitás, ureterneoimplantatio, a szűkült szakasz kimetszésével az elfogadott eljárás. A szűkület ballonos tágítgatása általában nem jár jó eredménnyel és refluxhoz vezethet. Alacsony vesefunkció (10 % körül), vagy rendkívül tág ureter esetén átmeneti tehermetesítés, ureterocutaneostomia jöhet szóba.
Kettős üregrendszer esetén és ureterocele esetén bonyolultabb a helyzet.
A felső üregrendszerhez tartozó ureterocele cystoscopos bemetszése csecsemőkorban átmeneti tehermentesítést biztosít. Elképzelhető, de ritkán ad végleges megoldást. A bemetszett szájadékban reflux alakulhat ki. Ha a társuló alsó üregrendszeri reflux is jelentős, de a vesefunctio még jó, az ureterek közös hüvelyben történő neoimplantatioja javasolt. Amennyiben az ureterek túlságosan kitágultak, átmeneti ureterocutaneostomia után végezzük a neoimplantatiot, vagy a műtét során az ureterek kaliberét csökkentjük (tayloring).
Súlyosan károsodott, functio nélküli felső üregrendszert heminephrectomia során a veséről eltávolítjuk. Ha az alsó vesefél is tönkrement nephrectomia a megoldás.