gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Gyermeksebész főorvos
Debrecen és Nyíregyháza


angol   román   orosz
BETEGSÉGHATÁROZÓ
Ált. gyermeksebészet Újszülött sebészet Minimal invasiv sebészet Ajak-szájpadhasadék Gyermekurológia

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

Herecsavarodás

Herecsavarodás, torsio testis

Ha a here a heréhez húzódó érnyél körül megcsavarodik a herét ellátó erek elzáródnak és a here vérkeringése megszűnik, a here néhány órán belül elhalhat. A herecsavarodás ezért mindenképpen sürgős ellátást igényel! Az ok nem tisztázott. A herét néhány esetben egy kis folyadékburok veszi körül, melybe a here úgy "lóg" bele mint a harang nyelve a harangba. Ez a szituáció (bell clipper form deformity) gyakran vezet herecsavarodáshoz. Minden életkorban előfordulhat. Csecsemőkor, sőt méhen belüli herecsavarodás sem ritka, de leginkább pubertás elején látjuk.

Tünetek: általában hirtelen jelentkező, kifejezett herefájdalom, hasfájás, hányás is előfordulhat. A pubertás korú gyermekek gyakran szégyenlősek ezért igazi panaszukat a here fájdalmat elhallgatják, és csak hasi panaszaikat említik. Ezért rendkívül fontos minden hasfájás esetén a herezacskó vizsgálata. Elmulasztott vizsgálat miatt nem egy herét kellett már késve eltávolítani.

A here helyzete is jellemző lehet. Ha a csavarodás extracapsularis azaz az egész herezsinór (funiculus) tekeredik meg a here magasabb pozícióba kerül (1.kép). Normál helyzetű here nem zárja ki a csavarodás lehetőségét (intracapsularis torsio). Az ondózsinór tapintható érzékenysége is kórjelző. A here körül folyadékgyülem is keletkezhet.

A herecsavarodás lehet intermittáló, azaz átmeneti jellegű is. Visszatérő komoly herefájdalom kb.30 %-ban megelőzi az igazi herecsavarodást. Ezért visszatérő herefájdalom esetén a here műtéti rögzítése prevenció lehet A diagnózisban a color doppler ultrahang vizsgálat segítségünkre lehet. De a here keringése nem mindig ítélhető meg biztosan. A mellékhere gyulladást és a herefüggelék csavarodást a herecsavarodástól néha nem lehet megbízhatóan elkülöníteni. Ilyenkor a műtéti feltárás indokolt.

Ha kórház nem érhető el, extrém esetben a here mnuális detorsiója megkísérelhető, de nem biztos, hogy segít és rendkívül fájdalmas.

A műtét során a herét detorqualjuk (2.kép) , és a keringés visszatérése után a herezacskóban rögzítjük, hogy újra ne csavarodjon meg. Az ellenoldali here rögzítése is ajánlott.

Ha a here színe nem tér vissza néhány percen belül a herét el kell távolítani. Kétséges esetben 8 éves kor alatt inkább meghagyjuk a herét, idősebb korban a kétséges herét inkább kivesszük. Erre azért van szükség, mert a keringésbe jutott érett here szövetet az immunrendszer "idegenként" ismeri fel, és antitest termelés indít ellene, mely a másik herét később károsíthatja.

Egy herével a férfiasság és a termékenység is megmaradhat, de a másik herére jobban kell vigyázni. Pubertás kor után a hiányzó oldalra silicon here protézist ültetünk kozmetikai okokból.


1. kép
2. kép