gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Gyermeksebész főorvos
Debrecen és Nyíregyháza


angol   román   orosz
BETEGSÉGHATÁROZÓ
Ált. gyermeksebészet Újszülött sebészet Minimal invasiv sebészet Ajak-szájpadhasadék Gyermekurológia

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

Herefüggelék csavarodás

Herefüggelék csavarodás, torsio appendix testis

A here függelékek az embrionális Müller cső maradványai a herén. Jelenleg úgy tudjuk, hogy leszállt herékben semmilyen funkciót nem tölt be. Elvesztése nem befolyásol semmit. Néhány kutató feltételezi ugyan, hogy a herék leszállásának fázisában bizonyos szerepe van de ez a feltételezés is csak közvetett bizonyítékokon alapul.

A vékony nyélen lógó appendix testis, herefüggelék valamilyen ismeretlen okból leggyakrabban praepubertás korban (7-10 éves korban) megcsavarodik a nyele körül és fájdalmas hereduzzanatot okoz. Feltételezik hogy hormonális változások hatására a függelék megduzzad és ez vezet csavarodáshoz.

A herefájdalom gyakran nem kifejezett, többnyire lassan, 1-2 nap alatt fejlődik ki. A betegek arra gondolnak, hogy megütötték, labdával megrúgták. Legvalószínűbb azonban, hogy csak ekkor vették észre, ekkor vált tudatossá az enyhe fájdalom.

Amennyiben rövid időn belül orvoshoz fordulnak, a vizsgálat során a vékony herezacskó bőrén kék színű, pontszerű fájdalmas képlet látható a herezacskó felső pólusában. Ha a folyamat több napos, a here körül folyadék alakul ki és a diagnózis nem könnyű.

Összekeverhető a mellékhere gyulladásával és a here csavarodásával is. Color doppler ultrahang vizsgálat segíthet az elkülönítésben, de a vizsgálat nem mindig megbízható. A függelék csavarodás relatív műtéti indikációt jelent. Nem feltétlen sürgős.

Ha a panaszok nem kifejezettek műtét nélkül is meggyógyul. Néhány nap alatt nem enyhülő esetben a műtét enyhíti a lefolyást. A műtét gyors, egyszerű megterhelést nem okoz, de altatásban végezzük. Abban az esetben, ha a diagnózis kétséges inkább feltárás javasolt, mert a here csavarodás esetében a herét könnyen elveszíthetjük.

A kép a megcsavarodott, duzzadt bevérzett appendix testist mutatja (1. kép).


1. kép