gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Gyermeksebész főorvos
Debrecen és Nyíregyháza


angol   román   orosz
BETEGSÉGHATÁROZÓ
Ált. gyermeksebészet Újszülött sebészet Minimal invasiv sebészet Ajak-szájpadhasadék Gyermekurológia

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

Vízsérv


Hydrocele, vízsérv, vagy lányoknál Nuck cysta, hydrocele muliebris

Eredet:
A neve onnan ered, hogy a sérvtömlőben bél helyett csak tiszta folyadék van.

Megahtározás:
Anatomiailag a lágyéksérvhez hasonlít, azaz a processus vaginalis peritonei nem záródik el és a lemezei között folyadék halmozódik fel (1.kép)

Osztályozás, típusok:
Az elhelyezkedésétől és alakjától függően megkülönböztetünk ún. kommunikáló, testicularis, funicularis hydrocelét.
A kommunikáló típus egy a hasüreggel közlekedő szárral bír , és a herét általában körbeveszi. Jellemzője ,hogy megnyomva a benne lévő folyadékot a hasüregbe visszapumpálhatjuk.
A testicularis tipusnak valószínűleg a kommunikáló szára már elzáródott és csak a herét öleli körül. Nem kisebbíthető meg.
A funicularis tipus a funiculusban tapintható valahol önálló hólyagként.Gyakran a sérvkapuban ül és azt kitöltve esetleg kizárt sérv gyanuját keltheti.

Patomechanizmus:
Koraszülötteknél ,de gyakran érett újszülöttek herezacskójában is tapintahtó kommunikáló hydrocelét észlelünk.Ezek az esetek legnagyobb részében néhány hónap alatt felszívódnak,és semmiféle károsodást nem okoznak.Amennyiben a felszívódás nem történik meg a a hydrocele térfoglalása miatt a heréhez húzódó ereket comprimálja és hereathrophiához vezethet.
Későbbi életkorban megjelenő hydrocele általában valamilyen köhögéssel járó banalis felső léguti infectió vagy eneteristis után jeletkezik. Valószínűleg a processus vaginalis ezen esetekben sem zárodott el teljesen és az átlagosnál nagyobb hasprés (sok köhögés) vagy több szabad hasűri folyadék (enteritis, vagy hydrocephalus ventriculo-peritonealias shunt) miatt hirtelen feltelődik.

Panaszok, anamnézis:
Panaszokat csak ritkán okoz. Extrém nagyra is nőhet.Feszülése viszont csecsemőkorban is gyakori fájdalmas sírást ,nyugtalanságot okozhat. A szülők többnyire észreveszik és tapintják a scrotumban.

Általános vizsgálatok:
Fizikális vizsgálattal könnyen diagnosztizálható. Jellemző, hogy a scrotumon kékesen áttünik.(Gyakran trauma következtében kialakult haematomának gondolják.)

Célzott vizsgálatok:
Ha tapintással nehezen különíthető el a sérvtől, akkor érdemes egy pupillalámpával átvilágítani.A hydrocele átvilágítható, míg a sérv nem, bár ez a vizsgálat nem minden esetben megbízható.

Diferenciáldiagnosztika
Különösen fontos az elkülönítés 1 éves kor alatt, mert a hydrocelét ilyenkor nem operáljuk meg, a lágyéksérvet pedig igen. Nehéz lehet a sérvkapuban ülő funicularis hydrocele és a kizárt sérv elkülönítése.Az utóbbinál azért több általános panasz is van. ( fájdalom, nyugtalanság,hányás,)

Kezelés:
Ha a vízsérv másfél-két éves korig nem szívódik fel műtét indokolt. Egy éves kor alatt műtétet csak akkor végzünk, ha a hydrocele kifejezetten feszül és panaszt okoz.
A műtét:
A gyermekkori hydrocele műtéti megoldása eltér a felnőttkoritól. Gyermekkorban mindig lágyéktáji behatolásból tárjuk fel a funiculust. A hydrocele communicáló szárát kipreparáljuk (2 kép) , átvájuk aláöltjük.A hydrocele distalis tömlőjét hosszirányban a heréig felhasítjuk.Nem kell az egész tömlőt eltávolítani. Néha Winkelman szerint kifordítjuk.A felnőttekben scrotalis behatolásból hydrocelezsákot hasítják fel és fordítják ki,de itt közlekedő szárat általában már nem találnak ezért nem is keresnek.A hyrocele punctiója hatástalan és a ductus deferens sérülés veszélye miatt tilos is.

Komplikációk:
A műtét után a herezacskó beduzzadhat,recidíva kb. 1-2%-ban fordulhat elő.

1. kép
2. kép