gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Gyermeksebész főorvos
Debrecen és Nyíregyháza


angol   román   orosz
BETEGSÉGHATÁROZÓ
Ált. gyermeksebészet Újszülött sebészet Minimal invasiv sebészet Ajak-szájpadhasadék Gyermekurológia

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

 

Idegen test


Idegentestek az emésztőrendszerben

Ismeretes, hogy a gyermekek a külvilággal való ismerkedésük során mindent "megkóstonak". Baj csak akkor van, ha a szájukba vett tárgyat lenyelik. Kb. 3 éves korban jut el egy gyermek odáig, hogy erről leszokjon. Célszerű erre odafigyelni és piciny, lenyelhető alkatrészekből álló játékokat elkerülni 3 éves kor alatt. Általában a játékok csomagolásán szerepel is ez a figyelmeztetés.
A lenyelt tárgy mérete,alakaja, éle, hegye határozza meg hogy át tud -e jutni az emésztőtractuson. Problémás helyek a cardia, a pylorus, a duodenum a Treitz kacs és a Bauhin billentyű.
A nyelőcsőben elekadt tárgyakat sürgősen ki kell venni, célszerű endoszkóppal szemkontroll mellett. A gyomorba betolni rizikós,nem javasolt.
Ha már a gyomorba került a tárgy innen az esetek 95 %-ában minden probléma nélkül kiürül 24 vagy 48 óra múlva.

A tárgyakat 4 csoportba sorolhatjuk.

  1. A kerek, ovális, gömb alakú éles szél nélküli tárgyak(érmék, golyók, gombok, bezárt biztosítotű) okozzák a legkevesebb problémát. Ilyen esetben, a pacienst nem kell hospitalizálni.A székletét kell vizsgálni, csak akkor kell kórházba felvenni, ha hasfájás, hányás ,vérzés támad, vagy 4-5 nap múlva nem távozik az idegen test.Beavatkozásra csak igen ritkán kerül sor.Nem szűnő hányás,hasfájás, és a székletben észlelt vér esetén gastroscopia ,vagy ha a gyomorból kiürült, műtét indokolt. Panaszmentes esetben 4-5 hetet is várhatunk.
  2. Azon tárgyak esetén amleyek, éles szélle, megakadásra hajlamos, horog alakkal, hegyes részekkel rendelkeznek. Az ilyen tárgyakat nyelt gyerekeket fel kell venni observatiora.Diétás megszorítások, hashajtás nem szükséges. Minden székletet meg kell vizsgálni. Ismételt rtg felvételekkel követni kell a tárgyat,ha az sugárfogó.Panaszok, hányás, hasfájás, vérzés esetén gastroscopia vagy műtét válhat szükségessé. Nagy szériák (pl. 132 estből egyszer sem kellett beavatkozni) mutatják, hogy tűk szögek, akár nyitott biztostűk minden gond nélkül kiürülnek.
  3. Megfigyelések szerint a keskeny, de hosszú tárgyak pl. ceruza, tollak, csirkecsont okozhatják a legtöbb problémát. Az esetek legnagyobb részében itt sem szükséges semmilyen beavatkozás.
  4. A gomblemek különös figyelmet érdemelnek. Néhányan úgy vélik, hogy a gyomorsav hatására ezek az elemek egy része "felrobbanhat" és belőlük igen erős savak áradhatnak ki,melyek a szervek falát perforálhatják. Ezzel szemben vezető ameriak intézmények szakemberei és az angol nyelvű legújabb szakkönyvek szerint ezek az elemek is könnyen, minden további nélkül átjutnak a bélrendszeren nem okznak semmilyen problémát ezért eltávolításuk nem indokolt. Az ellentmondásra lehet magyarázat, hogy a korábban a Szovjetunióban gyártott elemek hamarabb károsodtak és okoztak szövődményeket, míg amerikában és más nyugati országban ezek a problémák nem kerültek felszínre.Fontos: a nyelőcsőben megakadt gombelemet ki kell venni!!!

Célzott vizsgálatok:
A sugárfogó tárgyak esetén rtg felvétel sokat segít. Fontos hogy az idegen test miatt készített rtg kép ábrázolja a nyelőcsövet gyomrot, hasat, kismedencét. A nem sugárfogó tárgyak felderítése igen nehéz is lehet. Kontrasztanyag sokat segíthet.

Szövődmények:                                                                                                                           A nyelőcsőben elakadt idegentestek a legveszélyesebbek. Könnyen perforálhatnak, igen veszélyes mediastinitist és egyéb mellkasi szervsérülést okozhatnak.