gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Gyermeksebész főorvos
Debrecen és Nyíregyháza


angol   román   orosz
BETEGSÉGHATÁROZÓ
Ált. gyermeksebészet Újszülött sebészet Minimal invasiv sebészet Ajak-szájpadhasadék Gyermekurológia

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

 

Elálló fül

Elálló fül, deformált fül, hiányzó helix:

A fülkagyló különbözďż˝ fejlďż˝dési rendellenességei közül az elálló fül az egyik leggyakoribb rendellenesség. Két fďż˝ típusa van az ún. lop ear és az ún. cup ear deformitás. A két típus egymással kombinálódhat is. A lop ear esetén az elálló fülkagylón egy redďż˝ az ún. anthelix hiányzik ezért a fülkagyló felsďż˝ része lapos és a fejtďż˝l elemelkedik.

A cup ear deformitás esetén a kagyló porctöbblet miatt emelkedik el a fejtďż˝l.

Az elálló fül és a többi fülkagyló deformitás (hiányzó helix, denevérfül stb.) esztétikai probléma, de komoly pszihés problémákhoz vezethet, a gyermeket társai általában csúfolják, kinevetik. A tartós inzultusok önbizalomvesztést, személyiség torzulást okozhatnak. Éppen ezért gyermekkorban az ilyen deformitások korrekcióját javasoljuk, általában iskolakezdés elďż˝tt, vagy kisiskolás korban.

A társadalombiztosítás az ilyen jellegďż˝ esztétikai beavatkozásokat nem támogatja, de ennek ellenére van mód a mďż˝tétek elvégzésére.

Az elálló fül mďż˝téti korrekciója során a fülporcba fel nem szívódó varratokat helyezünk és a hiányzó anthelixet rekonstruáljuk, ha szükséges a fülkagylót a koponyához öltjük vagy a porctöbbletet eltávolítjuk. Az 1-2. ábra kétoldali elálló fül mďż˝tét elďż˝tti és utáni helyzetét és formáját mutatja.

Hiányzó helix esetén a helix pótlására csúsztatásos fülplasztikát alkalmazzunk (3.-4. ábra). A mďż˝tétekre általában altatásban kerül sor, mert a gyermekek a helyi érzéstelenítést nehezen tďż˝rik. Így a beavatkozás sikerét nem kockáztatjuk, illetve kellemetlen maradandó élményt sem okozunk pacienseinknek.


1.
2.
3.
4.