gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Gyermeksebész főorvos
Debrecen és Nyíregyháza


angol   román   orosz
BETEGSÉGHATÁROZÓ
Ált. gyermeksebészet Újszülött sebészet Minimal invasiv sebészet Ajak-szájpadhasadék Gyermekurológia

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

Pyelo-ureteralis stenosis

Húgyutak obstructioi: Pyelo-ureteralis stenosis (PU stenosis), PU szűkület

Meghatározás:

Az ureternek a pyelon és az ureter közötti szakaszán kialakult szűkület, ami a vizeletnek a pyelonból való kiürülését akadályozza.

Etiologia:

A PU szűkült oka lehet functionalis és organicus. A functionalis szükület oka nem tisztázott, valamilyen motilitási zavar eredménye lehet, amely idővel javulhat. Az organicus okokat tovább bonthatjuk intrinsic illetve extrinsic tipusra. Intrinsic (primer) típus esetén az ureter kezdeti szakaszán hiányzik a simaizomréteg, ennek helyét hegszövet veszi át, az ureter beszükül. Az extrinsic ok (secunder) általában a vese alsó pólusához húzódó és azt ellátó arteria keresztezi az uretert és comprimálja azt így okozván PU stenosist.

Osztályozás:

Primer forma, ezen belül organicus, vagy functionalis. Secunder forma.(pl. érleszorítás)

Patomechanizmus:

Az elzárodás miatt a pyelon kitágul, a benne lévő vizelet nyomása károsítja, elvékonyítja parenchymát. A pango vizelet általában ritkán de be is fertőződhet, pyonephros alakulhat ki.

Panaszok, anamézis:

Leggyakrabban fetalis Uh szürővizsgálatok során vagy más okból végzett vizsgálat mellékleleteként derül ki. Amikor már panaszokat okoz (pyonephros) akkor már többnyire nagyon előrehaladott a vese károsodása.

Vizsgálatok:

Ha az Uh által leírt pyelontágulathoz nem tartozik uretertágulat akkor PU stenosist gyaníthatunk. A lelet által leírt pyelon mérete és a veseparenchyma elvékonyodása utal súlyosság fokára. Az Uh vizsgálat után a vese fuctiójának és az elfolyási akadály megítélése fontos. Erre legjobb és legkevésbé invasiv eljárás a staticus és dinamicus vesescan (DMSA és MAG3 izotóp) vizsgálat. A staticus vizsgálattal megtudjuk milyen a két vese egymáshoz viszonyított funkcióját. A dinamikus scan megmutatja, hogy az obstructio functionalis ( az izotóp furosemid injectio hatására gyorsan kiürül a veséből), vagy organicus. Ez a két vizsgálat biztos kézben elegendő is a pontos diagnozishoz és a műtét eldöntéséhez. Cystographia és MRI urographia mégtöbb garficus és functionalis informátiot adhat. Műtét előtt mi ezeket a vizsgálatokat is időnként elvégezzük.

Differenciáldiagnosztika:

Leginkább UV (uretero-vesicalis) stenosistól, Vesico-reterelalis refluxtól kell elkülönítenünk. UV stenosis és reflux esetén már az Uh-on uretertágulat látható. A cystographia a refluxot igazolja(dinamicus scannel is bizonyítható).

A terápia:

A kezelés célja az elfolyási akadály megszüntetése, a további vesekárosodás megállítása.

Műtéti kezelés:

IU kiszürt kétoldali esetek kezelését a világon csak egy centrumban (UCLA) rendkívül szigorú, válogatott feltételek mellett intrauterin beültetett nephrostomával tehermentesítik. Egyoldali esetben amennyiben az obstructio organicus mivolta bizonyítható és a vesefunkció károsodott, de még menthető (20% és 40% között van) korai pyelonplastica mellett döntünk (néhány hónapos korban). Ha a vesefunctio alacsony (10% alatti), tehermentesítő nephrostoma behelyezést végzünk és néhány hetet várakozunk. Ha functio javul, plasticát végzünk, ha nem nephrectomiara kerül sor. Idősebb korban felismert esetben, amennyiben az érleszorítás nem valószínű (urographia alapján) endoscoppal végzett percutan endopyelotomia végezhető. Amennyiben a szűkület fuctionalis jellegű, szoros observatio mellett várakozhatunk,de tágulat progressioja , vagy romló vesefunctio a esetén inkább a műtét mellett döntünk.

Műtéti típusok:

Komplikációk:

A percutan nephrostomával sok gond lehet, eltömődik, megtörik, befertőződik. A gondosan és időben kivitelezett pyelonplastica után ritkán alakul ki újabb szükület és a vesefunctio javul, bár a pyelontágulat nem szűnik meg. (Gyakran félreértelmezik a radiológusok és azt gondolják, hogy a műtét a pyelontágulatot teljesen megszünteti.)