gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Gyermeksebész főorvos
Debrecen és Nyíregyháza


angol   román   orosz
BETEGSÉGHATÁROZÓ
Ált. gyermeksebészet Újszülött sebészet Minimal invasiv sebészet Ajak-szájpadhasadék Gyermekurológia

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

 

Lágyéksérv


Hernia inguinalis, azaz lágyéksérv

Eredet:
A herék fejlődése a vesék közelébe retroperitonealisan történik. A here descensusa során, ahogy a hasfalon kersztül a (canalis inguinalison ) a herezacskóba leszáll, húz magával egy hashártyaréteget (tömlőt) ez az ún. processus vaginalis peritonei. Ez normálisan a születés után elzáródik, a canalis inguinalis szük marad. Abban az esetben amikor ez az elzáródás elmarad a hashártyatömlőbe bél csúszik, ez kitágítja a canalis inguinalist azaz a sérvcsatornát, és a bél a sérvtömlőben a herezacskóba türemkedik veleszületett sérvről beszélünk. Lányoknál az uterus lig. rotunduma mentén találhatő a rudimentum processus vaginalis peritonei. A sérv nem gyógyul meg magától, meg kell operálni.

Epidemiologia:
Fiúkban 6 szor gyakoribb, a jobb oldal és a bal oldal aránya 60/40%.

Osztályozás:
A lágyéksérv lehet veleszületett, a sérvtömlő egészen a heréig tart, azt szinte körülveszi. A műtét során a tömlőt csak nehezen lehet a képletektől elválasztani, ( gyakran úgynevezett felezéssel). A szerzett lágyéksérv tömlője általában nem ér a heréig. A gyermekkorban észlelt sérvek zöme indirekt sérv, azaz a canalis inguinalison kersztül lépnek ki a hasüregből. A felnőtteknél gyakoribb direkt sérvek ritkák( fossa inguinalis medialison kilépő sérvek).

Szövődmények:
A lágyéksérv legveszélyesebb szövődménye a kizáródás. Ha a bél beszorul a sérvkapuba, a bélfal és a mesenterium komprimálódik, a bélfal infarceralódhat. Lánycsecsemőknél az ovarium is gyakran hernialódik. Ennek a kocsánya is megcsavarodhat. A kizáródáson kívül a canalis inguinalisban helyet foglaló sérv összenyomja a heréhez húzódó ereket, így rontja annak vérellátását. Csecsemőkori sérvkizáródás után előfordulhat hónapokkal később manifestalódó hereathrophia.

Tünetek:
Általában a lágyéktájon jeletkező szembetűnő duzzanat miatt jelentkeznek a betegekkel. (1.kép) Ha a sérv kapuja tág a sérv "ki-be" jár többnyire kevés panaszt okoz. Ha a kapu szűk, bél csak ritkán csúszik bele, de könnyebben megszorul. Ilyenkor gyakori panasz a fájdalom. Kizáródott sérv esetén ileusos tünetek, haspuffadás, hányás is előfordulhat.

Vizsgálatok:
Fizikális vizsgálattal a diagnózis felállítható. A sérvtartalom tapintható.A sérv repositioja után a szabad sérvkapu tapinthatóan tág ujjbegyet befogad, és benne a sérvtömlő "crepitál". Ha a vizsgálatkor a sérv nem tapinthatő, köhögtetéssel provokálható.

Lágyéksérv műtét: A műtét mindenképpen altatásban történik gyermekkorban. Helyi érzéstelenítést a világon sehol nem használnak.Az altatás biztonságos, ha elővigyázatosak vagyunk. Fontos a műtét előtti vizsgálat esetleg labor lelet, fontos a műtét előtt a gyermek teljesen éhgyomorra legyen. Bár a műtét egy napos sebészet keretében is végezhető, mi egy éjszaka eltöltését javasoljuk az osztályon. Ezek miatt az én praxisomban nem fordult elő szövődmény az altatás miatt. A műtét kis lágyéktáji feltárásból történik (kb 2-3 cm-es metszés),a sérvtömlő lekötése,eltávolítása után a sebet felszívódó bőrbe süllyesztett varratal varrom, amit nem kell kivenni (2.kép).

Másik oldali sérv: Egyoldali sérvműtét után előfordulhat, hogy a másik oldali sérv egy idő után megjelenik. Vannak olyan osztályok ahol bizonyos korhatárokon belül a másik oldali lágyékot is feltárják az ellenoldali sérv nagy gakorisága miatt,de ez általánosan nem elfogadott protokol. Ha alapos gyanu nincs a másik oldali sérv jelenlétére ott műtétet nem végzek nagyobbmegterhelés, holyag-, ér-, ondóvezeték, nyirokút sérülés fölösleges kockázata miatt. Ha a másik oldalon sérv gyanuja merül fel, de biztosan nem állapítható meg, egy egyszerű laparoscopos eljárás sok segítséget nyújt, felesleges műtéttől óvhat meg.

Laparoscopia a gyermekkori sérvműtéteknél: A gyermekkori sérvműtétek teljesen eltérnek a felnőttkori műtétektől. A lágyékcsatorna nagyon rövid, a műtét igen kis feltárásból (a lágyékcsatorna felnyitása nélkül) többnyire elvégezhető pár perc alatt, implantatumra gyermekkorban nincs szükség. Ezért a laparoscopos technikák nem igazán hódították meg a gyermeksebészek szívét. Van azért olyan momentum, amikor a laparoscop sokat segíthet. Például abban, hogy az ellenoldali sérv gyanuját megerősítse vagy kizárja. Egy rövid esettel illusztráom: Egy betegnél jobb oldali lágyéksérvet tapintottam, a bal oldalon pedig csak indirekt jeleket véltem felfedezni. A szülők nem láttak sérvet a bal oldalon, de másik kollégám dokumentálta a bal oldali sérvet. A nyílt sérvműtét során a kipreparált sérvtömlőn keresztül 5 mm-es optikát helyeztem a hasüregbe (3.kép) és meggyőződtem a másik oldali lágyékcsatorna állapotáról. Mivel sérvet nem találtam a másik oldal feltárásától eltekintettem,így a gyermek a másik oldal fölösleges műtétjét elkerülte.

lágyéksérv
1. lágyéksérv
2. lágyéksérv
3.