gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Gyermeksebész főorvos
Debrecen és Nyíregyháza


angol   román   orosz
BETEGSÉGHATÁROZÓ
Ált. gyermeksebészet Újszülött sebészet Minimal invasiv sebészet Ajak-szájpadhasadék Gyermekurológia

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

 

 

 

Pylorusstenosis

Congenitalis hypertrophiás pylorus stenosis

Meghatározás:
A gyomor pylorusának izomrétege ismeretlen okból megvastagodik,ezáltal a pylorus lumenét beszűkíti, ami a gyomor kiürülését megakadályozza.

Epidemiológia:/
Gyakorisága 1,5-4: 1000, fiúk -lányok aránya 4:1, családi halmozódás 3-5 %, az elsĹ‘ szülöttekben gyakoribb

Etiológia:
A betegség oka nem bizonyított. Feltételezik az izomzatban lévĹ‘ ganglionsejtek hiányát és a gasztrin anyagcsere zavarát is.

Panaszok, anamnézis:
JellemzĹ‘en 2-4 hetes korban kezdĹ‘dnek a panaszok, melyek fokozatosan súlyosbodnak, ahogyan a hypertrophia halad elĹ‘re és a pylorus lumene szűkül. Fokozatosan táplálhatatlanná válik a csecsemĹ‘, mindent kihány néhány perccel az etetés után. Gyarapodása megáll.

Tünetek:
Tünetek között elsĹ‘ helyen áll az \\\\\\\"ún\\\\\\\" sugárhányás (projectil vomiting).A csecsemĹ‘ nem hízik, bĹ‘r turgora rossz, nyálkahártyák bevontak exsiccáltak.

Általános vizsgálatok:
Az általános fizikális vizsgálat során a súlygyarapadás elmaradása, az exsiccatio a szembetűnĹ‘. Sírásszünetben az epigastriumban többségében tapintható is a kb. cseresznnyényi, mobilis terime. Etetés után mivel a gyomor kiürülni nem tud, a fala kifeszül , a hasfalat megemeli és azon kivülrĹ‘l kirajzolódik.\\\\\\\"Feeding test\\\\\\\"-nek is nevezik az etetés utáni vizsgálatot.

Célzott vizsgálatok:
Hasi UH vizsgálat a választandó képalkotó eljárás. Egyértelműen mérhetĹ‘ a pylorus falvastagsága. 4 mm -nél vastagabb pylorus műtéti indikációt  jelent. Nyeletéses RTG vizsgálatra általában nincs szükség.

Diferenciáldiagnosztika:
Leggyakrabban a GER -tĹ‘l kell elkülöníteni. JellemzĹ‘en a hányás a gastroeosophagealis reflux esetén nem sugárhányás, inkább bukás. Az Uh kép negatív. A pylorus és duodenum atresia és a duodenum különbözĹ‘ leszoritásai, obstructiói utánozhatják a pylorus stenosist. Többek között a bél forgási rendellenességei pl.Ladd szalag, az a. mesenterica superior syndroma,traum és duodenum haematoma,lymphoma. De ezek életkori megjelenése eltér a pylorusstenosistól.

SzövĹ‘dmények:
Hypochloremiás dehydratio, alkalózis alakulhat ki, a gyakori hányások aspirációkhoz, pneumoniához vezethetnek.

Kezelés:
SürgĹ‘sséggel meg kell szüntetni az oralis táplálást, gyomorszondával illik tehermentesíteni a gyomrot. A parenteralisan folyadék és elektrolitkorrekció létfontosságú. Relatív sürgĹ‘sséggel műtét indokolt.(Nem ügyeleti műtét.) Bár a betegség spontán lefolyásáról tudjuk, hogy a pyloros spazmusa 3-4 hét alatt megszűnik, az obstrukció spontán oldódhat, de mivel ilyenkor hosszú ideig beteg enteralisan táplálhatatlan ezt a kezelést nem javasoljuk.

Műtéti kezels:
A műtét mindenütt a világon az \\\\\\\"ún\\\\\\\" Weber-Ramstedt pyloromyotomia (1 kép). Amely a pylorus serosájának és a hypertrophiás izomgyűrű hosszanti behasítsából áll a nyálkahártya megsértése nélkül.A behatolás lehet klasszikusan a jobb oldali transrectalis rácsbeatolás,megoldható és a legjobb kozmetikai ereményt adja a köldökben végzett laparatomia.(Végzik a manĹ‘vert laparoszkóppal is). Az izomrostok szétválasztását végezhetjük dissectorral, specialis ún. pyloromyotommal,vagy széthúzhatjuk a rostokat horgokkal.
Ha a műtét során anyálkahártya nem sérül, a műtétet követĹ‘ napon fokozatos táplálást kezdünk 3 óránként emelve a tea késĹ‘bb anyatej mennyiségét. Ha a beteg hány egy lépcsĹ‘t visszalépünk. 10 ,15, 30, 35, 50 ...

SzövĹ‘dmények:
A műtét során megsérülhet a nyálkahártya.Ilyen esetben a nyálkahártyaát felszívódó varrattal megvarrjuk.Vannak akik csepleszt helyeznek a varrat után a sérülésre.A postoperatív kezelést annyiban változtatja meg, hogy antibiotikumot rendelünk, és a táplálást 24 órával késĹ‘bb kezdjük.


1. kép