gyermeksebsz

Dr. Cserni Tams Ph.D.


..., EBPS


+36 70940-7841
info@gyermeksebesz.hu


magyar   angol   roman

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

Varicocele

Varicocele, here vns fonatnak (plexus pampiniformis) varicosus tgulata.

Tpusai:

Primer, szekunder, egyoldali ktoldali

Primer, vagy idioptis varicocele:

ltalban magas vkony emberekre jellemz. A bal here vns fonata a v. cava inferior helyett a bal oldali vesevnba mlik derkszgben. Ez haemadinamikailag nagyobb ellenllst jelent, hajlamost a pangsra, gy a vns fonat kitgul. A plexusban lv vnabillentyk hinya is segtheti az elvltozs kialakulst. Fontos viszont, hogy ezen okok miatt legtbbszr bal oldalon jn ltre varicocele, nhny szzalkban jobb oldalon s ktoldalon is kialakulhat.

Szekunder (szerzett) varicocele:

A hasi, vagy a hashrtya mgtti trfoglal folyamatok, daganatok a herk vns visszafolyst akadlyozzk. Ha jobb, vagy mindkt oldalon tallunk a here krl tgult vns hlzatot akkor ktelez a retroperitonealis trfoglals (pl. neuroblastoma, Wilms tu., stb.) irnyban tovbb vizsgldnunk. Hasi UH vizsglat felttlen indokolt.

A varicocele okozta szvdmnyek:

A vns pangs tbb szempontbl is veszlyes a herre. Egyrszt a vns vr pangsa a here oxignhinyos llapott okozza, a pang vr miatt a here hmrsklett emeli emiatt a spermiumtermels krosodik, msrszt felttelezsek szerint a bal mellkvesbl szrmaz szexulsteroidok visszajuthatnak a herhez s krosithatjk a hert. A varicocels betegek spermiogrammja 30-50%-ban patholgis. Emiatt a termkenysgk veszlybe kerl.

Tnetek:

ltalban kevs panaszt okoz. Elvtve "slyrzsrl" szmolnak be a betegek. Legtbbszr azonban ll helyzetben a herezacsk duzzanata vehet szre. Puberts korban a fik gyakran szgyenlsek, a szlk mr nem ltjk ket meztelenl frdeni, gy az elvltozs rejtve marad. Fekv helyzetben a pangs kevsb kifejezett ezrt a varicocele inkbb llva tapinthat.Fekv helyzetben tapintott varicocele hasi trfoglals gyanujt veti fel.

Tapintsi lelet:

A varicocele a herezacsk vkony brn keresztl jl tapinthat, vaskos ktegezettsg szlelhet ("csirkebl tapintat"). (1.kp)

Kezels:

Ha a varicocele a here mrett meghaladja mtt indokolt. A lehetsgek kztt sclerotizl injekcik, magas retroperitonelis lekts, laparoscopos varicocele lekts, alacsony lgyktji nylt feltrsbl vgzett lekts. A beavatkozsok a vns tgulat megszntetst clozzk. A mttek sorn a vns fonat lektsve, kiirtsval a vr pangs megszntetse a cl. A Palomo mtt sorn a hert ellt egyik arterit is lektik. Nhny szerz az erek lektse mellett a nyirokerek megkmlst javasolja, a mtt utn kialakul vizsrv eslynek cskkentse rdekben. A nyirokerek lthatatlanok, ezrt ez nehezen oldhat meg. jabban a nyirokerek metilnkkkel trtn megfestst javasoljk. A metilnkkkel festett nyirokerek sem olyan knnyen klnthetek el a vnktl (mindkett kk szn). A metilnkk nhny rval a beads utn zld szn vizelettel tvozik. A metilnkk egybknt teljesen rtalmatlan, az amerikai katonk a vietnmi hborban malria ellen kaptk, de nem szerettk, mert tmenetileg kk lett a szemk s zldet pisiltek. (2.kp: a laparoscopos varicocele mtt mozzanatait mutatja. A herhez hzd ereket lektsek kztti tvgtam, lektttem)

Mtt utni szvdmnyek:

A varicocele jbli megjelense, a here krli vzsrv kialakulsa a leggyakrabban ltott nem kvnt kvetkezmnyek. A here sorvadsa s a lgyktj bevrzse is elforddulhat, de igen ritka szvdmny. A legjabb, legmodernebb mtti megoldsnak a laparoscopos arteria s vna lekts szmt. A mdszer kedveli szerint kevesebb a mtt utni szvdmny (vzsrv, recidva, heresorvads), mint a nylt mttek utn. A kis metszsek miatt alaig marad heg. A mdszer ellenzi szerint (ltalban azok akiknek nincs lehetsgk a laparoscopos mttet elvgezni) a lgyktji ellts biztonsgosabb, nincs hasi megnyits. Az irodalomban mindkt tbor kzlemnyei fellelhetk. Vlemnyem szerint a laparoscopos mdszer biztonsgos, s j eredmnyt ad, kis megterhelssel jr.


1.
2.