gyermeksebsz

Dr. Cserni Tams Ph.D.


..., EBPS


+36 70940-7841
info@gyermeksebesz.hu


magyar   angol   roman

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

 

 

Уретеро-везикальный стеноз

Сужение уретеро-везикального (пузырно-мочеточникового) перехода, UV stenosis

Определение:

Сужение конечного отдела мочеточника, впадающего в мочевой пузырь, которое влечёт за собой нарушение уродинамики. Вследствие застоя мочи сегмент мочеточника, находящийся выше сужения, а также почечная лоханка расширяются. Затем под действием повышенного давления в почечной лоханке повреждается почечная паренхима.

Этиология:

Этиология первичных форм заболевания изучена не до конца. Предполагается дефицит мышечных элементов, деффект иннервации, а также возможное нарушение реканализации (схожее с описанным в  главе по пиело-уретеральному стенозу). Вторичная форма заболевания возникает при утолщении или рубцевании стенки мочевого пузыря. Рубцевание стенки мочевого пузыря может возникнуть, например, вследствие лучевой терапии по поводу опухоли малого таза. В случае ретрокавального мочеточника, проходящего позади нижней полой вены, сужение может возникнуть из-за сдавливания мочеточника веной. 

Классификация:

Первичная форма стеноза делится на органический и функциональный типы.

Патогенез, патомеханизм:

A szkület miatt a vizelet pang, kiürülni nem tud, a vese tönkre megy. A ketts veseüregrendszer hajlamosító tényez. Gyakran a fels üregrendszerhez tartozó ureter a Weigert-Meyer szabály szerint gyakran ectopiás, és az alsó rendszerhez tartozó ureterhez képest a trigonumtól distalisan nyílik a hólyagba (vagy esetleg hüvelybe, hátsó húgycsbe). Ha a hólyagba nyílás helyén ennek a szkült orifitiummal bíró ureternek az intramuralis szakasza cysticusan kitágul ureterocele keletkezik, mely a hólyagba nagy cystaként bedomborodik. Lányoknál a húgycsövön át prolabálhat is, és a szeméremrésben cystosus terimeként megjelenhet. A fels üregrendszerben kialakult pangás károsítja a perencymát így a vese fels pólusa tönkre megy. A képhez gyakran társul az azonos oldali alsó üregrendszerbe történ reflux.

Panaszok, elzmények:

Általában szrvizsgálatokon derül ki, vagy húgyuti fertzések kivizsgálása során veszik észre. A lányok szeméremrésébe elrees ureterocele ritke, de ijeszt.

Célzott vizsgálatok:

Hasi Uh vizsgálaton leírt ketts üregrendszer,ezeknek a tágulata mindenképp további vizsgálatokat indikál. Elsként cystographiát a reflux kimutatására. Ilyen bonyolut helyzet pontos megítélése céljából mi mindig elvégezzük az urographiát. Így graphicusan ábrázolhatjuk az ureterek lefutását , tágulatát, az UV szakasz szükületét. Az ectopiás beszájadzásra is fény derül és rendszerint kirajzolódik az ureterocele is. Dinamikus és statikus izotópvizsgálatokkal információt kaphatunk a vesék és a vesepólusok egymáshoz viszonyított functiojáról és az arról is, hogy a szkület funkciónális vagy organikus jelleg.

Kezelés:

Az UV szükület kezelésének célja az elfolyási akadály és az esetleg társuló kettzött ureter refluxának megszüntetése, a vesefunctio megóvása a cél. Izotóppal funkcionálisnak bizonyuló szkület esetén mtét nem szükséges, a várakozás megengedett. Organikus szkület esetében a mtét indokolt.

UV szükület mtéti megoldásai:

A mtéti terv függ az életkortól, a vesefunctiotól,és a problémák kombinációjától. Egyszer egyoldali szkület, ketts üregrendszer nélkül, funkcionális szkület esetén a várakozás, szoros observatio mellett elfogadható. Organicus szkület esetén, hólyagmegnyitás, ureterneoimplantatio, a szkült szakasz kimetszésével az elfogadott eljárás. A szkület ballonos tágítgatása általában nem jár jó eredménnyel és refluxhoz vezethet. Alacsony vesefunkció (10 % körül), vagy rendkívül tág ureter esetén átmeneti tehermetesítés, ureterocutaneostomia jöhet szóba.
Ketts üregrendszer esetén és ureterocele esetén bonyolultabb a helyzet.
A fels üregrendszerhez tartozó ureterocele cystoscopos bemetszése csecsemkorban átmeneti tehermentesítést biztosít. Elképzelhet, de ritkán ad végleges megoldást. A bemetszett szájadékban reflux alakulhat ki. Ha a társuló alsó üregrendszeri reflux is jelents, de a vesefunctio még jó, az ureterek közös hüvelyben történ neoimplantatioja javasolt. Amennyiben az ureterek túlságosan kitágultak, átmeneti ureterocutaneostomia után végezzük a neoimplantatiot, vagy a mtét során az ureterek kaliberét csökkentjük (tayloring).
Súlyosan károsodott, functio nélküli fels üregrendszert heminephrectomia során a vesérl eltávolítjuk. Ha az alsó vesefél is tönkrement nephrectomia a megoldás.