gyermeksebsz

Dr. Cserni Tams Ph.D.


..., EBPS


+36 70940-7841
info@gyermeksebesz.hu


magyar   angol   roman

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

Vzsrv


Hydrocele, vzsrv, vagy lnyoknl Nuck cysta, hydrocele muliebris

Eredet:
A neve onnan ered, hogy a srvtmlben bl helyett csak tiszta folyadk van.

Megahtrozs:
Anatomiailag a lgyksrvhez hasonlt, azaz a processus vaginalis peritonei nem zrdik el s a lemezei kztt folyadk halmozdik fel (1.kp)

Osztlyozs, tpusok:
Az elhelyezkedstl s alakjtl fggen megklnbztetnk n. kommunikl, testicularis, funicularis hydrocelt.
A kommunikl tpus egy a hasreggel kzleked szrral br , s a hert ltalban krbeveszi. Jellemzje ,hogy megnyomva a benne lv folyadkot a hasregbe visszapumplhatjuk.
A testicularis tipusnak valsznleg a kommunikl szra mr elzrdott s csak a hert leli krl. Nem kisebbthet meg.
A funicularis tipus a funiculusban tapinthat valahol nll hlyagknt.Gyakran a srvkapuban l s azt kitltve esetleg kizrt srv gyanujt keltheti.

Patomechanizmus:
Koraszltteknl ,de gyakran rett jszlttek herezacskjban is tapintaht kommunikl hydrocelt szlelnk.Ezek az esetek legnagyobb rszben nhny hnap alatt felszvdnak,s semmifle krosodst nem okoznak.Amennyiben a felszvds nem trtnik meg a a hydrocele trfoglalsa miatt a herhez hzd ereket comprimlja s hereathrophihoz vezethet.
Ksbbi letkorban megjelen hydrocele ltalban valamilyen khgssel jr banalis fels lguti infecti vagy eneteristis utn jeletkezik. Valsznleg a processus vaginalis ezen esetekben sem zrodott el teljesen s az tlagosnl nagyobb hasprs (sok khgs) vagy tbb szabad hasri folyadk (enteritis, vagy hydrocephalus ventriculo-peritonealias shunt) miatt hirtelen felteldik.

Panaszok, anamnzis:
Panaszokat csak ritkn okoz. Extrm nagyra is nhet.Feszlse viszont csecsemkorban is gyakori fjdalmas srst ,nyugtalansgot okozhat. A szlk tbbnyire szreveszik s tapintjk a scrotumban.

ltalnos vizsglatok:
Fiziklis vizsglattal knnyen diagnosztizlhat. Jellemz, hogy a scrotumon kkesen ttnik.(Gyakran trauma kvetkeztben kialakult haematomnak gondoljk.)

Clzott vizsglatok:
Ha tapintssal nehezen klnthet el a srvtl, akkor rdemes egy pupillalmpval tvilgtani.A hydrocele tvilgthat, mg a srv nem, br ez a vizsglat nem minden esetben megbzhat.

Diferencildiagnosztika
Klnsen fontos az elklnts 1 ves kor alatt, mert a hydrocelt ilyenkor nem operljuk meg, a lgyksrvet pedig igen. Nehz lehet a srvkapuban l funicularis hydrocele s a kizrt srv elklntse.Az utbbinl azrt tbb ltalnos panasz is van. ( fjdalom, nyugtalansg,hnys,)

Kezels:
Ha a vzsrv msfl-kt ves korig nem szvdik fel mtt indokolt. Egy ves kor alatt mttet csak akkor vgznk, ha a hydrocele kifejezetten feszl s panaszt okoz.
A mtt:
A gyermekkori hydrocele mtti megoldsa eltr a felnttkoritl. Gyermekkorban mindig lgyktji behatolsbl trjuk fel a funiculust. A hydrocele communicl szrt kipreparljuk (2 kp) , tvjuk alltjk.A hydrocele distalis tmljt hosszirnyban a herig felhastjuk.Nem kell az egsz tmlt eltvoltani. Nha Winkelman szerint kifordtjuk.A felnttekben scrotalis behatolsbl hydrocelezskot hastjk fel s fordtjk ki,de itt kzleked szrat ltalban mr nem tallnak ezrt nem is keresnek.A hyrocele punctija hatstalan s a ductus deferens srls veszlye miatt tilos is.

Komplikcik:
A mtt utn a herezacsk beduzzadhat,recidva kb. 1-2%-ban fordulhat el.

1. k�p
2. k�p