gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Consulatnt pediatric surgeon,
Hungary
+36 70 940-7841
info@gyermeksebesz.hu


magyar   román   orosz
TOPICS
General pediatric surgery Neonatal surgery Minimal invasive pediatric surgery Cleft lip and palate Pediatric urology

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

Varicocele

Varicocele, here vénás fonatának (plexus pampiniformis) varicosus tágulata.

Típusai:

Primer, szekunder, egyoldali kétoldali

Primer, vagy idiopátiás varicocele:

Általában magas vékony emberekre jellemző. A bal here vénás fonata a v. cava inferior helyett a bal oldali vesevénába ömlik derékszögben. Ez haemadinamikailag nagyobb ellenállást jelent, hajlamosít a pangásra, így a vénás fonat kitágul. A plexusban lévő vénabillentyűk hiánya is segítheti az elváltozás kialakulását. Fontos viszont, hogy ezen okok miatt legtöbbször bal oldalon jön létre varicocele, néhány százalékban jobb oldalon és kétoldalon is kialakulhat.

Szekunder (szerzett) varicocele:

A hasi, vagy a hashártya mögötti térfoglaló folyamatok, daganatok a herék vénás visszafolyását akadályozzák. Ha jobb, vagy mindkét oldalon találunk a here körül tágult vénás hálózatot akkor kötelező a retroperitonealis térfoglalás (pl. neuroblastoma, Wilms tu., stb.) irányában tovább vizsgálódnunk. Hasi UH vizsgálat feltétlen indokolt.

A varicocele okozta szövődmények:

A vénás pangás több szempontból is veszélyes a herére. Egyrészt a vénás vér pangása a here oxigénhiányos állapotát okozza, a pangó vér miatt a here hőmérsékletét emeli emiatt a spermiumtermelés károsodik, másrészt feltételezések szerint a bal mellékveséből származó szexuálsteroidok visszajuthatnak a heréhez és károsithatják a herét. A varicocelés betegek spermiogrammja 30-50%-ban pathológiás. Emiatt a termékenységük veszélybe kerül.

Tünetek:

Általában kevés panaszt okoz. Elvétve "súlyérzésről" számolnak be a betegek. Legtöbbször azonban álló helyzetben a herezacskó duzzanata vehető észre. Pubertás korban a fiúk gyakran szégyenlősek, a szülők már nem látják őket meztelenül fürdeni, így az elváltozás rejtve marad. Fekvő helyzetben a pangás kevésbé kifejezett ezért a varicocele inkább állva tapintható.Fekvő helyzetben tapintott varicocele hasi térfoglalás gyanuját veti fel.

Tapintási lelet:

A varicocele a herezacskó vékony bőrén keresztül jól tapintható, vaskos kötegezettség észlelhető ("csirkebél tapintat"). (1.kép)

Kezelés:

Ha a varicocele a here méretét meghaladja műtét indokolt. A lehetőségek között sclerotizáló injekciók, magas retroperitoneális lekötés, laparoscopos varicocele lekötés, alacsony lágyéktáji nyílt feltárásból végzett lekötés. A beavatkozások a vénás tágulat megszüntetését célozzák. A műtétek során a vénás fonat lekötéséve, kiirtásával a vér pangás megszüntetése a cél. A Palomo műtét során a herét ellátó egyik arteriát is lekötik. Néhány szerző az erek lekötése mellett a nyirokerek megkímélését javasolja, a műtét után kialakuló vizsérv esélyének csökkentése érdekében. A nyirokerek láthatatlanok, ezért ez nehezen oldható meg. Újabban a nyirokerek metilénkékkel történő megfestését javasolják. A metilénkékkel festett nyirokerek sem olyan könnyen különíthetőek el a vénáktól (mindkettő kék színű). A metilénkék néhány órával a beadás után zöld színű vizelettel távozik. A metilénkék egyébként teljesen ártalmatlan, az amerikai katonák a vietnámi háborúban malária ellen kapták, de nem szerették, mert átmenetileg kék lett a szemük és zöldet pisiltek. (2.kép: a laparoscopos varicocele műtét mozzanatait mutatja. A heréhez húzódó ereket lekötések közötti átvágtam, lekötöttem)

Műtét utáni szövődmények:

A varicocele újbóli megjelenése, a here körüli vízsérv kialakulása a leggyakrabban látott nem kívánt következmények. A here sorvadása és a lágyéktáj bevérzése is előforddulhat, de igen ritka szövődmény. A legújabb, legmodernebb műtéti megoldásnak a laparoscopos arteria és véna lekötés számít. A módszer kedvelői szerint kevesebb a műtét utáni szövődmény (vízsérv, recidíva, heresorvadás), mint a nyílt műtétek után. A kis metszések miatt alaig marad heg. A módszer ellenzői szerint (általában azok akiknek nincs lehetőségük a laparoscopos műtétet elvégezni) a lágyéktáji ellátás biztonságosabb, nincs hasi megnyitás. Az irodalomban mindkét tábor közleményei fellelhetők. Véleményem szerint a laparoscopos módszer biztonságos, és jó eredményt ad, kis megterheléssel jár.


1.
2.