gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Consulatnt pediatric surgeon,
Hungary
+36 70 940-7841
info@gyermeksebesz.hu


magyar   román   orosz
TOPICS
General pediatric surgery Neonatal surgery Minimal invasive pediatric surgery Cleft lip and palate Pediatric urology

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

Duodenum atresia

Veleszületett duodenum atresia, duodenum elzáródás, patkóbél elzáródás

Előfordulás: 6-7000 élveszületésre jut egy duodenum atresia

Patogenezis:

A duodenumtól distalisan (távolabb) lévő bélszakaszok elzáródásának patomechanizmusa különbözik a duodenumétól. A duodenum atresia és stenosis a korai emrionalis élet fejlődési zavarának részjelensége. (Ezért a sok társuló fejlődési rendellenesség). Down kórban gyakrabban fordul elő. Nyelőcső elzáródással is társulhat. Ezzel szemben a távolabbi bélszakaszok veleszületett elzáródásai (vékony- vastagbélatrésiák) általában valamilyen localis keringészavarra, vagy esetleg egyéb történés (magzati volvulus, invaginatio) vezethetők vissza.

Megjelenési formái:

  1. teljes elzáródás a két bélvég egymáshoz közel van
  2. a bélvégeket kötőszövetes híd köti össze
  3. a bélvégek között nincs összeköttetés
  4. membrános szükület
  5. a bél lumenébe bedomborodó membrán
  6. pancreas anulare, a hasnyálmirigy forgási rendellenessége miatt a hasnyálmirigy körbeöleli a duodenumot így a lumen elzáródását okozzon (duodenum elzáródások 20-30 %-a pankreasz anulare)

Anamnézis:

Már a terhesség során észlelt túl polihydramnion (túl sok magzatvíz) felhívhatja rá a figyelmet. A magzati UH szűrésen a duodenum atresiát általában felfedezik. Típusos Uh lelet az ún. double-bouble jel, ahol az egyik bouble a gyomor, a másik pedig az elzáródott duodenum vége. A terhesség általában kihordható, keresni kell a szív és egyéb fejlődési rendellenességre, Down kórra utaló tüneteket. Célszerű a terhest gyermeksebészeti osztállyal rendelkező szülészeti központba irányítani (maternalis transzport),vagy gyermeksebésszel felvenni a kapcsolatot .

Tünetek:

Születés után hányás, táplálhatatlanság a fő tünet.A hányás lehet epés ha az elzáródás a Veter papilla alatt van. A haspuffadás nem feltétlenül velejáró tünet.

Célzott vizsgálatok:

Natív hasi rtg vizsgálat tisztázza a betegésget.Tipikus kép az ún. "doubble boubble" kettős léghólyag és teljesen fedett,gázmentes has. Az egyik felső buborék a gyomor léghólyagja, a másik az elzáródottduodenum oralis csonkjában felgyűlt gáz adja.Ez a kép látható a fetalis Uh -gal is.

1. kép: natív hasi rtg, típusus "double-bouble", megfigyelhető, hogy a has egyébként gázmentes.

2. kép: nem típusos kép, mert a két "bouble" már összeér, a duodenum egész szakasza kitágult.

3. kép: perforált duodenumot elzáró membrán típusos képe felső passage vizsgálat után. A membránon lévő perforatio miatt a távolabbi belek gázzal már feltelődtek ezért a natív rtg nem típusos. A kontrasztanyag feltölti a tágult duodenumot kifeszíti a membránt és az is látható, hogy a kontraszt anyag átfolyik a distalis bélszakaszba egy kis  lyukon.

Társuló fejlődési rendellenességek:

Atársuló anomáliák között legsúlyosabb a Down-kór(kb. 3%) majd csökkenő arányban agyomor és bél forgási rendellenességei, szív és nagyér fejlődési rendellenességek, nyelőcső és egyéb bélatresiák, húgyúti és végtaganomáliák

A kezelés:

Egyértelműen műtéti. Cél a bél folytonosságának helyreállítása.

A duodenum atresia műtéti kezelése:

A műtét relatíve sürgős (nem ügyeleti). Jobb oldali bordaív alatti haránt laparatomiából történik a behatolás. Kiperaparáljuk a duodenum csonkjait. Az oralis vég mindignagyobb,teltebb, a distalis kacs összeesett. A két bélvég közötti kaliberkülönbség miatt speciális anastoomist készítünk (diamond shape). A distalis kacson a metszés hosszanti irányú, a proximális kacson haránt irányban ejtünk metszést, és így készítint egy rétegű csomós öltésekkel végzett anasztomozist, ún. "transanastomoticus"duodenum szonda felett. A gyomorba ezen felül egy másik tehermentesítő szondát helyezünk.

A pancreas anulare esetében a műtéti megoldás ugyanaz, tehát megkerülő duodeno-duodenostomiát végzünk, a pancreashoz nem nyúlunk.A távolabbi bélszakaszok folytonosságának az ellenőrzése igen fontos momentum.

Membrános elzáródás esetén figyelembe kell venni az ún. "szélzsák fenomént" azaz a membrán szélzsákként átnyúlik a még nem tág bélbe.A membrán kimetszésénél vigyázni kell a choledochus beszájadzására.

Előfordulhat ilyenkor is, hogy a megkerülő doudeno-duodenostomiára kényszerülünk.

4. kép: duodenum atresia műtéti képe, látható a tágult duodenum és a fel nem telődött vékonybelek közötti kaliberkülönbség.

5. kép: mebrános duodenum atresia mütéti képe. A varratok a tágult duodenumot tartják.

6-7. kép:  a szájon kerszetül levezetett szonda átjuk a membránon, miután a membránt megnyitottam. A membrán eltávolítása után a bélsebet bezártam, a gyermek meggyógyult.

Komplikációk:

Az anasztomozisban varratelégtelenség, szűkület előfordulhat. A passage néha nehezen indul meg.

Műtét után:

posztoperatív szakban a 4. napon, jó bélhangok, kevés gyomorresidummellett a gyomorszonda eltávolítható, a transanastomoticus duodenumszondán át megkezdhetjük az anyatejes táplálást, majd kb. a 7-8. napon ezt a szondát is eltávolíthatjuk.

Prognózis:

A társuló fejlődési rendellenességek határozzák meg.

 


1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.