gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Consulatnt pediatric surgeon,
Hungary
+36 70 940-7841
info@gyermeksebesz.hu


magyar   román   orosz
TOPICS
General pediatric surgery Neonatal surgery Minimal invasive pediatric surgery Cleft lip and palate Pediatric urology

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

Veleszületett epeútelzáródás


Epeutak atresiája, Biliaris atresia, veleszületett epeút elzáródás

Meghatározás:
A májban lévő, illetve az extrahepatikus epeutak lumene elzáródik, emiatt az epe a májból nem tud kiválasztódni és elhúzódó icterus alakul ki.

Epidemiológia:
10 000 születésre jut egy eset. Ázsiában gyakoribb

Etiológia:
Nem teljesen tisztázott, egy teória szerint a betegséget valamilyen intrautaerin zajló vírusinfectio következményének tartják.

Osztályozás:
Intrahepaticus és extrahepaticus formákat ismerünk. Az extrahepaticus típusokat osztályozzák sebészeileg korrigálható és nem korrigálható formákra.(Ez kicsit megtévesztő, nem azt jelenti, hogy a sebészileg nem korrigálható forma nem operálható, inkább arra utal, hogy a proximális epeutak atresiásak.)

Patomechanizmus:
Az epe az elzáródott epeutakon nem tud kiválasztódni ,a májban pang, a bilirubin szint a vérben és a szövetekben toxicus szintig emelkedik, kernicterus alakul ki.A májszövett cirrhoticusan átalakul. Ha az epekiürülést 6 hetes korig nem sikerül megoldani irreversibilis károsodások alakulnak ki, csak a májtarnsplantatio segíthet.

Tünetek, panaszok:
Jellegzetes panasz az elhúzódfó icterus.A fehér színű acholiás széklet.

Célzott vizsgálatok:
A laborvizsgálatok során a májfunctio, a hepatitis virus infectio irányában célszerű vizsgálódni. Hasi Uh és Ct vizsgálatokkal a máj gócos elváltozásairól,az epeutak állapota felől kaphatunk információt. A képalkotókkal a májkapuban lévő tumorok, vagy a hasonló tüneteket okozó epeuti cysticus tágulatok (choledochus cysták) felfedezhetők. Cholangio CT vizsgálattal, vagy HIDA izotópvizsgálattal az obstructio felismerhető.Végleges diagnózist gyakran csak műtéti feltárással kapunk.

Elkülönítő diagnosztika:
Hasonló panaszokat okozhat antibioticum kezelést követő epeuti pangás, sludge képződés,choledochus cysta, májkapuban lévő tumor.

Kezelés:
A műtéti kezelés mikéntje függ az elzáródás típusától. Intrahepaticus epeútatresia csak májtransplantaioval kezelhető. Létezik ma már ún. élődonor transplantatio. Ez azt jelent, hogy a donor (pl. szülő) májának néhány segmentjét tarnsplantálhatják.(Az élődonor transplantationak 1-2 %-ban van donormortalitása.)
Ha intrahepatikus epeutak vannak, akkor a világon mindenütt első lépésként poto-enterostomát készítenek. A legjobban bevált eljárást az 50-es években Japánban Kasai fejlesztette ki. Ilyenkor egy vékonybélkacsot (Roux-Y) kacsot hoznak létre. Majd ezt a kacsot a májkapuban készített sebre varrják. Ha a májkapuban találnak akár mikroscopikus epeutakat az epe kiürülhet. A műtét a májtransplatatio korában sem vesztette el jelentőségét.Az esetek 30-40%-ában sikerül, és végleges megoldást jelenthet.
Leggyakoribb szövődmény a műtétek után az ascendáló cholangitis, majd az epekiválasztás csökkenése a májseb hegesedése miatt. Az ascendáló cholangitis kivédésére az elkészített Roux-Y kacsokban invaginált antireflux-billentyűt képzünk.Egyesek használják a Bauhin billentyűt is magába fogalaló terminalis ileum-coecum szakaszt mint conduitot.Gyakran ezeket a kacsokat stoma formájában exteriorisálják, a májsebet a csökkenő epeelválasztás miatt curettálják. Kiegészítésként omento- hepato-enteropexia végezhető a műtét során ledált nyirokdrainage helyettesítésére.
Sikertelen esetben csak a transplantatio segíthet.

Prognózis:
6-8 hetes kor előtt megoldott epedrainage jó prognózisú, ezután irreversibilis károsdás lép fel.Sikertelen kezelés esetén kb. egy éves korban bekövetkezik a halál.