gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Consulatnt pediatric surgeon,
Hungary
+36 70 940-7841
info@gyermeksebesz.hu


magyar   román   orosz
TOPICS
General pediatric surgery Neonatal surgery Minimal invasive pediatric surgery Cleft lip and palate Pediatric urology

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

Fityma letapadás

A fityma sejtes letapadása, adhesio cellularis

Születéskor a fityma belső lemeze (melyet mucosanak is hívnak) a makk hámjához tapad. Ezt az állapotot nevezzük a fityma sejtes letapadásának. Sokszor ezt a természetes állapotot fitymaszűkületnek , fimózisnak nevezik tévesen.

A növekedés során a két hámréteg egymástól spontán szeparálódik, a fityma hátrahúzhatóvá válik. A két egymáshoz fekvő hámszövet kb. 3 éves korra szarusodik el annyira, hogy a két szaruréteg szét tudjon nyílni. A két réteg szeparálódását segíti a két lemez között felgyülemlő faggyúmirigyek termékéből, faggyúból ill. az elszarusodott hámsejtek keverékéből álló smegma (népiesen túrónak is nevezik). Ezt a megkeményedett fehér színű váladékot sokszor tévesen gennynek nézik, és a fityma gyulladását feltételezik.

A 3 éven aluli gyermekek nagy részének a fitymája ilyen vagy részben ilyen letapadt állapotban van. Ez nem kóros. A baj akkor kezdődik, ha túl nagy mennyiségben felgyülemlő smegma befertőződik, fitymagyulladás, balanitis alakul ki. A gyulladt fityma hegesedhet és igazi fimózis, fitymaszűkület alakulhat ki. Ha a letapadás nem oldódik a tisztálkodás nehéz, illetve a merevedések kapcsán kellemetlenség, fájdalom jelentkezik.

A letapadást ilyen esetekben oldani célszerű. A túl korán végzett, erőltetetett fityma hátrahúzás a fityma belső lemezén sérülést, berepedezést okozhat, ami hegesedéshez vezetve fimózisban, igazi fitymaszűkületben végződhet.

Rutin adhesiolysist, azaz a fityma sejtes letapadás oldást ezért egy éves kor előtt nem javaslom. Én személy szerint 3 éves kor előtt sem végzek ilyen beavatkozást, csak kivételes esetben. Például nagy smegmagyülem, vagy visszatérő fitymagyulladás, balanitis, húgyúti fertőzés esetén. Továbbá néhány húgyúti fertőzésre hajlamosító állapot esetén pl. vesico- ureteralis reflux, hátsó húgycső billentyű.

A fityma sejtes letapadásának oldását, az adhesiolysist többnyire helyi érzéstelenítésben végezem, járóbetegként. Szerencsés esetben a gyermekek nem, vagy csak igen kis fájdalmat éreznek. Gyakran még csak nem is sírnak. Súlyos fokú letapadás oldását ritkán altatásban végzem.

A beavatkozás után az érzéstelenítő hatása 1-2 órán belül elmúlik és pisiléskor a gyermekek égő fájdalomat éreznek, gyakran vizeletüket visszatartják. Ritkán előfordul, hogy a gyermek hólyagját ilyenkor katéterrel kell leengedni. Ezért fájdalomcsillapítók rutinszerű használatát javaslom és javaslom, hogy a gyermeket 3 óránként pisiltessék meg.

A beavatkozás napján este már javaslom a fityma óvatos hátrahúzását, és antiszeptikus kenőccsel való bekenését. Ez a kellemetlen manőver hivatott a fityma visszatapadását és a hámfosztott seb infekcióját megakadályozni. Fontos, hogy ha a fitymát hátrahúzták és a kenőcsözés megtörtént, a fitymát húzzák is vissza eredeti helyébe. Az ún. hátra szorult fityma (parafimózis) sürgős repozíciót igényel, mert a keringése romlik és egyre nehezebbé válik, extrém esetben a pénisz is elhalhat.

Néhány nap alatt a fityma és a pénisz makkjának hámfosztott sebe begyógyul. A fityma rendszeres hátrahúzására ezek után is szükség van, a napi rendszeres tisztálkodás részévé kell válnia.

Az ábrán egy 2 év alatti kisded pénisze látható. Megfigyelhető, hogy a húgycsőnyílás látható és a fityma le van tapadva. A diagnózis cellularis adhesio, azaz a fityma sejtes letapadása. Ebben az életkorban adhesiolysist azaz a sejtes letapadást nem oldjuk.


1. kép