gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Consulatnt pediatric surgeon,
Hungary
+36 70 940-7841
info@gyermeksebesz.hu


magyar   román   orosz
TOPICS
General pediatric surgery Neonatal surgery Minimal invasive pediatric surgery Cleft lip and palate Pediatric urology

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

 

Lágyéksérv


Hernia inguinalis, azaz lágyéksérv

Eredet:
A herék fejlődése a vesék közelébe retroperitonealisan történik. A here descensusa során, ahogy a hasfalon kersztül a (canalis inguinalison ) a herezacskóba leszáll, húz magával egy hashártyaréteget (tömlőt) ez az ún. processus vaginalis peritonei. Ez normálisan a születés után elzáródik, a canalis inguinalis szük marad. Abban az esetben amikor ez az elzáródás elmarad a hashártyatömlőbe bél csúszik, ez kitágítja a canalis inguinalist azaz a sérvcsatornát, és a bél a sérvtömlőben a herezacskóba türemkedik veleszületett sérvről beszélünk. Lányoknál az uterus lig. rotunduma mentén találhatő a rudimentum processus vaginalis peritonei. A sérv nem gyógyul meg magától, meg kell operálni.

Epidemiologia:
Fiúkban 6 szor gyakoribb, a jobb oldal és a bal oldal aránya 60/40%.

Osztályozás:
A lágyéksérv lehet veleszületett, a sérvtömlő egészen a heréig tart, azt szinte körülveszi. A műtét során a tömlőt csak nehezen lehet a képletektől elválasztani, ( gyakran úgynevezett felezéssel). A szerzett lágyéksérv tömlője általában nem ér a heréig. A gyermekkorban észlelt sérvek zöme indirekt sérv, azaz a canalis inguinalison kersztül lépnek ki a hasüregből. A felnőtteknél gyakoribb direkt sérvek ritkák( fossa inguinalis medialison kilépő sérvek).

Szövődmények:
A lágyéksérv legveszélyesebb szövődménye a kizáródás. Ha a bél beszorul a sérvkapuba, a bélfal és a mesenterium komprimálódik, a bélfal infarceralódhat. Lánycsecsemőknél az ovarium is gyakran hernialódik. Ennek a kocsánya is megcsavarodhat. A kizáródáson kívül a canalis inguinalisban helyet foglaló sérv összenyomja a heréhez húzódó ereket, így rontja annak vérellátását. Csecsemőkori sérvkizáródás után előfordulhat hónapokkal később manifestalódó hereathrophia.

Tünetek:
Általában a lágyéktájon jeletkező szembetűnő duzzanat miatt jelentkeznek a betegekkel. (1.kép) Ha a sérv kapuja tág a sérv "ki-be" jár többnyire kevés panaszt okoz. Ha a kapu szűk, bél csak ritkán csúszik bele, de könnyebben megszorul. Ilyenkor gyakori panasz a fájdalom. Kizáródott sérv esetén ileusos tünetek, haspuffadás, hányás is előfordulhat.

Vizsgálatok:
Fizikális vizsgálattal a diagnózis felállítható. A sérvtartalom tapintható.A sérv repositioja után a szabad sérvkapu tapinthatóan tág ujjbegyet befogad, és benne a sérvtömlő "crepitál". Ha a vizsgálatkor a sérv nem tapinthatő, köhögtetéssel provokálható.

Lágyéksérv műtét: A műtét mindenképpen altatásban történik gyermekkorban. Helyi érzéstelenítést a világon sehol nem használnak.Az altatás biztonságos, ha elővigyázatosak vagyunk. Fontos a műtét előtti vizsgálat esetleg labor lelet, fontos a műtét előtt a gyermek teljesen éhgyomorra legyen. Bár a műtét egy napos sebészet keretében is végezhető, mi egy éjszaka eltöltését javasoljuk az osztályon. Ezek miatt az én praxisomban nem fordult elő szövődmény az altatás miatt. A műtét kis lágyéktáji feltárásból történik (kb 2-3 cm-es metszés),a sérvtömlő lekötése,eltávolítása után a sebet felszívódó bőrbe süllyesztett varratal varrom, amit nem kell kivenni (2.kép).

Másik oldali sérv: Egyoldali sérvműtét után előfordulhat, hogy a másik oldali sérv egy idő után megjelenik. Vannak olyan osztályok ahol bizonyos korhatárokon belül a másik oldali lágyékot is feltárják az ellenoldali sérv nagy gakorisága miatt,de ez általánosan nem elfogadott protokol. Ha alapos gyanu nincs a másik oldali sérv jelenlétére ott műtétet nem végzek nagyobbmegterhelés, holyag-, ér-, ondóvezeték, nyirokút sérülés fölösleges kockázata miatt. Ha a másik oldalon sérv gyanuja merül fel, de biztosan nem állapítható meg, egy egyszerű laparoscopos eljárás sok segítséget nyújt, felesleges műtéttől óvhat meg.

Laparoscopia a gyermekkori sérvműtéteknél: A gyermekkori sérvműtétek teljesen eltérnek a felnőttkori műtétektől. A lágyékcsatorna nagyon rövid, a műtét igen kis feltárásból (a lágyékcsatorna felnyitása nélkül) többnyire elvégezhető pár perc alatt, implantatumra gyermekkorban nincs szükség. Ezért a laparoscopos technikák nem igazán hódították meg a gyermeksebészek szívét. Van azért olyan momentum, amikor a laparoscop sokat segíthet. Például abban, hogy az ellenoldali sérv gyanuját megerősítse vagy kizárja. Egy rövid esettel illusztráom: Egy betegnél jobb oldali lágyéksérvet tapintottam, a bal oldalon pedig csak indirekt jeleket véltem felfedezni. A szülők nem láttak sérvet a bal oldalon, de másik kollégám dokumentálta a bal oldali sérvet. A nyílt sérvműtét során a kipreparált sérvtömlőn keresztül 5 mm-es optikát helyeztem a hasüregbe (3.kép) és meggyőződtem a másik oldali lágyékcsatorna állapotáról. Mivel sérvet nem találtam a másik oldal feltárásától eltekintettem,így a gyermek a másik oldal fölösleges műtétjét elkerülte.

lágyéksérv
1. lágyéksérv
2. lágyéksérv
3.