gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Consulatnt pediatric surgeon,
Hungary
+36 70 940-7841
info@gyermeksebesz.hu


magyar   román   orosz
TOPICS
General pediatric surgery Neonatal surgery Minimal invasive pediatric surgery Cleft lip and palate Pediatric urology

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

 

Nyaki sipoly ciszta

Nyaki sipoly, nyaki cysta

Lateralis nyaki sipoly, fistula colli lateralis, branchiogen fistula,

A nyak egyik vagy mindkét oldalán, a középvonalhoz közel, általában a kulcscsont és a szegycsont izülete felett piciny nyílás látható. Gyakran ez a nyílás váladékozik, tiszta nyálszerű váladék ürül rajta. Sokszor a váladék be is fertőződik, kisebb tályogok is kialakulhatnak. Az esetek egy részében semmilyen tünet nincs, csak kis behúzódás látható a bőrön (1.kép). Extrém esetben a pangó váladék kellemetlen leheletet is okozhat.
Az elváltozás egy embrionális maradvány, a kopoltyúívek egyikéből alakul ki. A fenn részletezett sipoly a nyak szélén a 4. kopoltyúív maradványa. A sipoly a garat és a bőr között teremt összeköttetést és a nyaki verőér (a. carotis) villájában halad.
Az első kopoltyúív maradványai sokkal ritkábban fordulnak elő. Sipolyok itt a fül előtt, mögött és az állkapocs szögleténél láthatóak.
Kezelése a műtéti eltávolítás(2.kép). A recidíva, azaz újbóli sipoly kialakulása nem ritka.

Középső nyaki sipoly, ciszta, cysta colli mediana, thyreoglossus cyst

A nyak középvonalában lévő sipoly vagy cysta a nyelvet és a pajzsmirigyet összekötő emrionalis járat a ductus thyreoglossus maradványa. A nyakon gyakran váladékozó nyílásként észlelik. Ha a járat nyaki része begyógyul és a járat a középső részen kiszélesedik, a benne lévő váladék felszaporodik cysta alakul ki.
A váladékozás mellett a cysta és a járat is begyulladhat.
A kezelés műtéti eltávolítás. A műtét során ügyelni kell arra, hogy a nyelvcsont középső részét kellő mértékben eltávolítsuk, különben az elváltozás könnyen kiújul. A nyelvcsont középső részének eltávolítása semmilyen hátránnyal nem jár. A recidíva ennek ellenére nem ritka.
A képen látható középső nyaki cystát a nyelvcsonthoz vezető járattal és a nyelcsont egy részletével együtt távolítottam el, a nyaki bőr sebét varrat helyett szövetragasztóval zártam, hogy a heg a későbbiekben a lehető legkevésbé legyen látható (3-4 kép).


1.
2.
3.
4.