gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Consulatnt pediatric surgeon,
Hungary
+36 70 940-7841
info@gyermeksebesz.hu


magyar   román   orosz
TOPICS
General pediatric surgery Neonatal surgery Minimal invasive pediatric surgery Cleft lip and palate Pediatric urology

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

 

 

 

Hátsó húgycsőbillentyű

Hátsó húgycsőbillentyű, Posterior urtethral valve, PUV

Meghatározás:

A húgycső hátsó szakaszán fiúkban vitorlaszerű billentyű okozhat elfolyási akadályt. Hendren lányban is leírt ilyen esetet. Ezt a beteget más intézetben VUR miatt megoperálták, de a subvesicalis akadály nem került felismerésre.

Osztályozás:

Young szerint a billentyűnek három típusa van. A colliculus seminálishoz való helyzetük alapján. Okozhatnak komplett és inkomplett obstructiót.

Patomechanizmus:

A vizeletsugár hatására a húgycső hossztengelyére merőleges nyálkahártyaredő vagy billentyű vitorlaszerűen felfújódik, és elzárja a húgycsövet teljesen, vagy részlegesen. A billentyű felett a húgycső kitágul, a hólyagfal megvastagszik,az ureterekeben reflux alkakul ki, a vesemedence kitágul,a parenchyma károsodik mindkét oldalon. Inkomplett obstructio gyakran csak idősebb korban akár 8-10 éves korra vezet tünetekhez. A legnagyobb probléma, hogy a vesék és a hólyag is intrauterin súlyosan károsodnak (refluxnephropathia). Súlyos esetben az elégtelen magzatvíz termelés miatt tüdőhypoplasia alakul ki. Gyakran vesetranszplantáció válik szükségessé. A hólyagműködési zavar miatt a gyermekek csak 8-10 éves korra válnak kontinensé. Bizonyos esetekben a vesekelyhek intrauterin repedése, perirenalis urinoma megmentheti a vesét (VURD vesico-ureterelis reflux és dysplasia)

Panaszok, anamnézis:

Intrauterin felismert kétoldali súlyos pyelontágulat hátterében állhat.

Tünetek:

Születéskor, komplett elzáródáskor az újszülött vizeletet nem ,vagy csak cseppekben ürit, bár a húgycső katéterezhető. (A billentyű a katéter hatására lelapul.) A has felpuffadt a kitágult hólyag miatt.A beteg elesett étvágytalan, hány.

Általános vizsgálatok:

A hólyag alhasi resistentiaként tapintható is. A katéterezés nem mindig a legkönnyebb, lehet azért egy kis ellenállást lehet tapasztalni.

Célzott vizsgálatok:

Az Uh vizsgálat megállapíthatja a vastag falú hólyagot, a tágult uretereket és a veseparenchymáról adhat felvilágosítást. Urethrocystographia a reflux fokát mondja meg, ill. az urethrán ábrázolja a billentyűt és a húgycső hátsó szakaszán lévő tágulatot (1.kép). Kicsiny eszközzel újszülöttön is végezhető cystoscopia, mely lehetőséget ad a billentyű megtekintésére és esetleges bemetszésére is (2.kép)

Szövődmények:

oligohydramnion, tüdő fejletlenség, VUR, vesekárosodás, hólyagfal károsodása.

Műtéti kezelés:

Ahol van rá lehetőség (UCLA) biztos diagnózis esetén intrauterin beavatkozás során vesicostomát lehet készíteni a vesekárosodás kivédése céljából. Nálunk csak a postnatalis kezelés lehetőségei adottak. Hosszabb ideig (1-2 hétig) történő katéter bennthagyása roncsolhatja a billentyűt. A hólyagon képzett stoma (vesicostoma) segít tehermentesíteni a húgyutakat, időt nyerünk vele, míg cystoscopia során szemellenőrzés mellett bemetszhető a billentyű. Újszülött húgycsövébe ugyanis a müszer (resectoscop) nem fér be. Az obstructio megszüntével a következmények javulhatnak. Antireflux műtét (Deflux) szóba jön.A prognózis függ a vesekárosodás mértékétől. A hólyagműködés helyreállása 6-8 éves korra várható jó esetben. Circumcisio súlyos reflux nephropathia és ismétlődő infekciók esetén indokolt lehet.


1.
2.