gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Consulatnt pediatric surgeon,
Hungary
+36 70 940-7841
info@gyermeksebesz.hu


magyar   román   orosz
TOPICS
General pediatric surgery Neonatal surgery Minimal invasive pediatric surgery Cleft lip and palate Pediatric urology

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

Elálló fül

Elálló fül, deformált fül, hiányzó helix:

A fülkagyló különböző fejlődési rendellenességei közül az elálló fül az egyik leggyakoribb rendellenesség. Két fő típusa van az ún. loop ear és az ún. cup ear deformitás. A két típus egymással kombinálódhat is. A loop ear esetén az elálló fülkagylón egy redő az ún. anthelix hiányzik ezért a fülkagyló felső része lapos és a fejtől elemelkedik.

A cup ear deformitás esetén a kagyló porctöbblet miatt emelkedik el a fejtől.

Az elálló fül és a többi fülkagyló deformitás (hiányzó helix, denevérfül stb.) esztétikai probléma, de komoly pszihés problémákhoz vezethet, a gyermeket társai általában csúfolják, kinevetik. A tartós inzultusok önbizalomvesztést, személyiség torzulást okozhatnak. Éppen ezért gyermekkorban az ilyen deformitások korrekcióját javasoljuk, általában iskolakezdés előtt, vagy kisiskolás korban.

A társadalombiztosítás az ilyen jellegű esztétikai beavatkozásokat nem támogatja, de ennek ellenére van mód a műtétek elvégzésére.

Az elálló fül műtéti korrekciója során a fülporcba fel nem szívódó varratokat helyezünk és a hiányzó anthelixet rekonstruáljuk, ha szükséges a fülkagylót a koponyához öltjük vagy a porctöbbletet eltávolítjuk. Az 1-2. ábra kétoldali elálló fül műtét előtti és utáni helyzetét és formáját mutatja.

Hiányzó helix esetén a helix pótlására csúsztatásos fülplasztikát alkalmazzunk (3.-4. ábra). A műtétekre általában altatásban kerül sor, mert a gyermekek a helyi érzéstelenítést nehezen tűrik. Így a beavatkozás sikerét nem kockáztatjuk, illetve kellemetlen maradandó élményt sem okozunk pacienseinknek. A kórházban tartózkodás 1-2 nap.


1.
2.
3.
4.