gyermeksebész

Dr. Cserni Tamás
Ph.D., Med.Habil.


Consulatnt pediatric surgeon,
Hungary
+36 70 940-7841
info@gyermeksebesz.hu


magyar   román   orosz
TOPICS
General pediatric surgery Neonatal surgery Minimal invasive pediatric surgery Cleft lip and palate Pediatric urology

Valid XHTML 1.0 Transitional  Valid CSS!

Herefüggelék csavarodás

Herefüggelék csavarodás, torsio appendix testis

A here függelékek az embrionális Müller cső maradványai a herén. Jelenleg úgy tudjuk, hogy leszállt herékben semmilyen funkciót nem tölt be. Elvesztése nem befolyásol semmit. Néhány kutató feltételezi ugyan, hogy a herék leszállásának fázisában bizonyos szerepe van de ez a feltételezés is csak közvetett bizonyítékokon alapul.

A vékony nyélen lógó appendix testis, herefüggelék valamilyen ismeretlen okból leggyakrabban praepubertás korban (7-10 éves korban) megcsavarodik a nyele körül és fájdalmas hereduzzanatot okoz. Feltételezik hogy hormonális változások hatására a függelék megduzzad és ez vezet csavarodáshoz.

A herefájdalom gyakran nem kifejezett, többnyire lassan, 1-2 nap alatt fejlődik ki. A betegek arra gondolnak, hogy megütötték, labdával megrúgták. Legvalószínűbb azonban, hogy csak ekkor vették észre, ekkor vált tudatossá az enyhe fájdalom.

Amennyiben rövid időn belül orvoshoz fordulnak, a vizsgálat során a vékony herezacskó bőrén kék színű, pontszerű fájdalmas képlet látható a herezacskó felső pólusában. Ha a folyamat több napos, a here körül folyadék alakul ki és a diagnózis nem könnyű.

Összekeverhető a mellékhere gyulladásával és a here csavarodásával is. Color doppler ultrahang vizsgálat segíthet az elkülönítésben, de a vizsgálat nem mindig megbízható. A függelék csavarodás relatív műtéti indikációt jelent. Nem feltétlen sürgős.

Ha a panaszok nem kifejezettek műtét nélkül is meggyógyul. Néhány nap alatt nem enyhülő esetben a műtét enyhíti a lefolyást. A műtét gyors, egyszerű megterhelést nem okoz, de altatásban végezzük. Abban az esetben, ha a diagnózis kétséges inkább feltárás javasolt, mert a here csavarodás esetében a herét könnyen elveszíthetjük.

A kép a megcsavarodott, duzzadt bevérzett appendix testist mutatja (1. kép).


1. kép